marți, 23 iunie 2015

Puterea Rozmarinului




Rozmarinul in cele mai vechi timpuri...


Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este un arbust care creşte în toată Europa, dar s-a adaptat mai bine climatului mediteranean. Frunzele sale sunt totdeauna verzi, în formă de ace şi cu flori albastre, albe sau roşii.

Rozmarinul a fost folosit din Antichitate ca plantă medicinală, rituală şi condimentară. Practica arderii de crenguţe de rozmarin pentru purificarea aerului în spitalele din Europa s-a menţinut până în secolul XX. Ironia soartei a făcut ca ea să fie abandonată, tocmai când ştiinţa modernă a demonstrat extraordinarele proprietăţi antiseptice ale acestui ulei.

Datorită efectului antiseptic, rozmarinul era folosit pentru conservarea cărnii. De fapt, nu se va şti niciodată cu adevărat dacă la începutul utilizării sale în arta culinară a fost apreciat pentru aroma sa sau pentru că avea capacitatea de a păstra carnea proaspătă pentru mai multe zile, pe vremea când nu exista frigider.

Ce substante nutritive contine rozmarinul?
Diferite părţi din plantă, în special vârfurile de flori, conţin antioxidanti fenolici, acid rozmarinic şi numeroase uleiuri volatile esenţiale, cum ar fi: cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Aceşti compuşi sunt cunoscuţi pentru propietăţile lor antiinflamatorii, antialergice, antifungice şi antiseptice. Planta este foarte de bogată în vitamine din complexul B, conţine cantităţi importante de vitamina A şi vitamina C. Este una din ierburile cu conţinutul cel mai ridicat de folaţi.

Cum poate fi folosit pe plan extern?

Pentru uz extern, rozmarinul este folosit în activarea microcirculaţiei sanguine la nivelul pielii capului. Combate alopecia, seboreea, iar prin proprietăţile cicatrizante, antiseptice şi antimicrobiene intervine în vindecarea unor dermatoze, râie şi înţepături de insecte.

Cum aleg si cum pastrez rozmarinul?

Rozmarinul este o plantă de grădină, poate fi cultivat în ghiveci. Se recoltează frunzele şi florile. Concentraţia de substanţe active în frunze este mai mare înainte de înflorire. Rozmarinul proaspăt se depozitează în pungi de plastic, la frigider. Deoarece crengile arbustului cresc rapid, frunzele pot fi tăiate şi uscate împreuna cu crengile. După uscare, frunzele se desprind de pe creangă, apoi se depozitează într-un vas bine închis, ferit de lumină şi umezeală.

Sursa: diversificare.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu